:) click-click

Sunday, 12 May 2013

Laksa Spaghetti

Assalamualaikum
hAVE a wondeful day :)

Hari minggu yang sungguh cerah, Alhamdulillah
Cik tyy tak pergi mana-mana pun hujung minggu , just duduk rumah :)
Kebetulan cik tyy terlampau rajin hari ini maka pagi-pagi dah masuk dapur (bangga omak den  you ollls). Kebetulan my parent pergi kenduri kahwin anak kawan nya, jadi saya lah chef hari ini.........
Main masak-masak gitu.
Masak apa?

LAKSA :)
Siapa suka? senyum sorang-sorang ye

mula-mula blur juga nak start buat dari mana (maklumlah cik tyy kan "terlampau rajin masuk dapur" opsss)
sempat juga mintak bantuan encik google ku sayang...
mencari terus mencari
wahhhhhh, banyaknya resepi laksa... cik tyy pun da ingat kembali cara nak buat laksa
( dah berapa kali omak ko tunjuk dan buat???? masih lupa lagi.....huahuahua kecian kan cik tyy, saya budak baru belajar)
lepas tengok internet , macam2 resepi macam cara {tak ingat daripada sumber, lupa nak save link agar dapat belajar :(, so serabut time tu)
jadi time buat pun ingat-ingat lupa..... mane lah nak bawa lappy masuk dapur kan.....da offf pun lappy time tu coz nak jimat letrik,,hahahaha

Oleh kerana bahan ada yang tak ada maka jadinya laksa cincai je :)
Mari kita tengok Laksa cik tyy :)
Anggaran sukatan pun main campak-campak je asal boleh dan jadi sedap (???????? tak reti pun nak sukat-sukat,hahaha)

Bahan-bahan : Ikan kembung, cili kering, daun kesum, bunga kantan, belacan, asam keping, cili kering, limau nipis, spaghetti ( ganti mee laksa), bawang besar, bawang kecil dan garam.


Cara buat  kuah: Rebus ikan dan asingkan ikan dan simpan air rebusan itu
                  Asingkan isi ikan dari tulang dan kepala
                  Separuh isi ikan di blender halus dan separuh di carik-carik
                  Manakala kepala ikan dan tulang diblender halus dan di tapis ambil airnya.
                  Blender cili kering bersama belacan dan bawang merah kecik  dan masukkan ke air rebusan ikan
                  tadi dan seterusnya masukkan semua isi ikan (yang dah diblender atau di carik serta air tapisan
                  tulang ikan & kepala)
                  Masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping
                  Tambahkan serbuk perasa
               

inilah kuah laksa :)
   langkah seterusnya:

Cara buat  : Rebus mee spaghetti sehingga masak dan toskan
                 Rebus telur
                 Potong limau nipis , bawang besar dan cili api
                 Jika suka tambah salad ,nenas , timun atau mengikut kreativiti anda
 ( cik tyy kekurangan bahan, timun pun dibeli lambat maka timun ditambah pada second trip....makan
  time,,hahahaha)



INI LAH HASILNYA :)



 SEDAP TAU
bahan hiasan banyak kurang tapi ok lah dari tiada kan
(tapi cair sikit, next time nak buat pekat-pekat )



Macam mana kawan-kawan?
ok tak
( korang tak boleh rasa maka tengok gambar aje lah )
tapi  sedap lah juga (hahaha, sedaplah sangat tapi tukang rasa kata ok je )
 walaupun tak sehebat hasil tangan omak den, my sis dan chef-chef di luar sana  tapi cik tyy mencuba :)
lepas ini nak buat lagi sampai terror gitu. 

selamat berhujung minggu semua :)




No comments:

Post a Comment